SCRUM’ ı Uygulamak

Batur Şeker
3 min readAug 2, 2020
  1. Bir Ürün Sahibi seçin: Bu kişi sizin yapacağınız yada başaracağınız şeyle ilgili vizyona sahip kişidir. Riskleri ve ödülleri, neyin mümkün olduğunu, neyin yapılabileceğini ve ne hakkında tutkulu olduklarını göz önüne alırlar.
  2. Bir ekip seçin: Bu ekip, Ürün Sahibinin vizyonunu alıp gerçeğe dönüştürecektir. Ekip küçük olmalıdır, best practise 7 kişidir. Ama duruma göre ekip eleman sayısı minimum 7–2, maksimum 7+2 kişi olabilmektedir.
  3. Bir Scrum Ustası seçin: Bu kişi ekibin kalanına Scrum’ın çatısı konusunda yol gösterecek ve ekibin kendilerini yavaşlatanları elemesine yardımcı olacak kişidir.
  4. Bir Ürün İş Listesi yaratın ve önceliklendirin: Bu, vizyonu gerçek kılmak için yapılması gereken her şeyin listesidir. Bu İş Listesi ürünün yaşam süresi boyunca var olur ve evrim geçirir. Bu ürünün bir yol haritasıdır. Öncelik sırasına göre her şeyin tek ve belirli bir görünümüdür. Sadece bir adet Ürün İş Listesi vardır, bu da Ürün Sahibinin tüm İş Listesine bakarak önceliklendirme kararı alması gerektiği anlamına gelmektedir. Ürün Sahibi tüm paydaşlara ve ekibe, hem insanların istediği hem de yapılabilecek olanı geliştirdiklerinden emin olmak için danışmalıdır.
  5. Ürün İş Listesini iyileştirin ve önceden tahmin edin: Ürün İş Listesindeki işleri gerçekten tamamlayacak olan kişilerin ne kadar emek harcayacaklarını önceden tahmin etmeleri önemlidir. Ekip, İş Listesindeki her bir işe bakıp gerçekten yapılabilip yapılamayacağını görmelidir. İşleri tamamlamak için yeterli bilgi mevcut olmalıdır. İşin boyutunu tahmin edebilmek için yeteri kadar küçük olması gerekmektedir. İşi tamamlamanın bir tanımı olmalıdır. Listedeki her iş gösterilebilir ve denenebilir olmalıdır. İşleri saat cinsinden tahmin etmek mantıksızdır. Bunun yerine göreceli boyutlara göre tahmin yapılmalıdır: küçük, orta veya büyük gibi. Fibonacci serisinin kullanılması işin boyutundaki tahmin yanlışlarını da biraz olsun kapatacaktır.
  6. Sprint Planlama: Ekip, Scrum Ustası ve Ürün Sahibi Sprint’i planlamak için bir araya gelir. Sprint’lerin 1 ay dan kısa sürmesi gerekir. Çoğu firma 1 veya 2 haftalık Sprint’ler kullanmaktadır. Ekip İş Listesinin üstüne bakar ve bu Sprint’te ne kadarını tamamlayacağını tahmin etmeye çalışır. Sprint Planlama daha önceden Scrum Usta’sı tarafından planlanıp Sprint Planlama Toplantısında da ekibe duyrulduğu bir planlama çeşidi değildir. Bu planlama sırasında önceki birkaç Sprint sonucu göz önünde bulundurulur. Bitirilen işleri gösteren rakam ekibin hızıdır. Scrum Ustası ve ekip bu rakamı her Sprint arttırmaya çalışmalıdır. Sprint için seçilen işlerde değiştirilme ve ekleme yapılamaz.
  7. İşi görünür kılın: Scrum Tahtası ve Burndown Şeması yapılan işi görünür kılar.
  8. Günlük Scrum Toplantısı: Her gün aynı saatte ve 15 dakikayı geçmeyecek şekilde yapılmalıdır. Ekibin tüm üyeleri sıra ile Dün ne yaptın? Bugün ne yapacaksın? ve Engelleyen bir engel var mı? sorularına cevap verir. Amaç tüm görevler zamanında tamamlanacak mı? ve var olan engelleri aşmada ekip içi yardım fırsatı var mı? sorularına cevap bulmaktır. Üst yönetimden herhangi bir görevlendirme yoktur, ekip otonomdur. Ekibin ilerlemesinin önündeki engel ya da gecikmelerin ortadan kaldırılmasından Scrum Ustası sorumludur.
  9. Sprint Gözden Geçirme Toplantısı: Sprint süresince tamamlanan işlerin gösterildiği toplantıdır. Herkes katılabilir. Sadece tamamen tamamlanan işler gösterilir. Tamamen hazır bir ürün olmayabilir ama bir ürünün tamamlanmış bir özelliği olmalıdır.
  10. Sprint Geçmişine Bakış Toplantısı: Neyin yolunda gittiği, neyin daha iyi olabileceği ve bir sonraki Sprint’te neyin daha iyi yapılabileceği düşünülür. Süreç nasıl iyileştirilebilir konusu tartışılır. Etkin olabilmek için belirli bir duygusal olgunluk ve güven atmosferi gerekir. Suçlanacak kişiler aranmaz süreçler düzeltilmeye çalışılır. İnsanlar aynı zamanda kendilerini rahatsız eden konuları çözüm odaklı olarak açma cesaretine sahip olmak zorundadırlar. Var olan problemleri söylersem insanlarla kötü olurum, problemleri söylemeyim, nasıl olsa birileri söyler düşüncesine sahip insanlar bu düşüncelerinden vazgeçmelidirler. Bu düşünce tarzı hem etik değildir hem de Scrum felsefesine terstir. Aksine problemleri dillendiren insanlar hem problemlerini çözme fırsatı bulmuş hem de inisiyatif aldıkları için uzun vadede bulundukları şirket hiyerarşisinde yükselme fırsatı bulmuşlardır.

Bu yazıda aşağıdaki kitaptan yararlanılmıştır.

https://www.amazon.com.tr/Scrum-Kat%C4%B1-Zamanda-Yapma-Sanat%C4%B1/dp/6058487471/ref=asc_df_6058487471/?tag=googleshoptr-21&linkCode=df0&hvadid=344882438061&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=12831898376051935433&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=1012763&hvtargid=pla-713402970464&psc=1

--

--